Iedere avond zien we meerdere malen gruwelijk verminkte en dode mensen op straat liggen. Er zijn oorlogsgebieden genoeg om beelden te kunnen laten zien. In een land waar we al bijna 70 jaar in vrede mogen leven zijn we deze beelden eigenlijk niet zo gewend. Gelukkig maar. Want iedere dag worden we herinnerd aan onze eigen geschiedenis, waarin ook nogal wat oorlogen te vinden zijn. Die oorlogen waren even gruwelijk en hadden een soortgelijke impact op de burgerbevolking. Ze duurden vaak heel lang -denk aan de tachtig jarige oorlog-.

Verschil

250px-Gatling_gun 8471719-aantal-vliegtuigen-van-tanks-van-wapens-en-militaire-technologieDe moderne technologie maakt een oorlog niet korter of minder gruwelijk. Er leven nu meer mensen dan vroeger op onze planeet, dus is het aantal slachtoffers al snel veel groter dan vroeger. Wij kunnen, dankzij de media, alles live mee beleven. Of dat zo goed is, is een vraag apart. Want aangezien we sinds onze jonge jaren iedere dag deze beelden zien stompen ook wij af. We nemen het net nog waar.
Dat heeft gevolgen. Nederland is een vrijgevig land. Daar zijn grenzen aan. Zeker wanneer men ziet dat de gelden niet bij de mensen komen. Dat het niets oplevert, want alles wat je op bouwt wordt weer vernield. Dat de war lords de enigen zijn die er beter van worden. Zo komt onze vrijgevigheid onder druk. De politieke discussie over de hoogte van het budget voor ontwikkelingssamenwerking is hiervan een mooi voorbeeld.

Toch is ondanks dit alles te hopen dat de vrijgevigheid blijft, want vaak maakt onze gift net dat verschil. Soms pas na verschillende pogingen, maar toch, wij helpen de ellende te verzachten. Om er iets aan te doen. Om een nieuwe start te maken en nieuwe kansen te creëren. Ook al weten we dat te veel aan strijkstokken en fraudeurs blijft hangen. Dat wat de mensen uiteindelijk wel bereikt is voor hen gelijk aan een hoofdprijs in een loterij. Daar doen we het voor. Om mensen te helpen weer hun eigen leven zelf te kunnen en mogen bepalen. Nu en in de toekomst.
Onze oorlogen hebben de conflicten die we hadden langzaam beslecht. Hebben ons geholpen een toekomst op te bouwen. Helpen ons nog steeds te beseffen hoe kostbaar in vrede leven is. Bepalen dus ook nu mede onze toekomst. Laten we er van uit gaan dat de oorlogen in Afrika en Azië hen helpen tot dit zelfde besef te komen en om een toekomstig leven in vrede op te bouwen. Vanaf het moment dat dat gebeurt zal het ook ons helpen, want we zullen steeds blijven leren waarom vrede zo belangrijk is.

Tags: