Ontwikkelingshulp helpt?

Nederland biedt hulp in de vorm van ontwikkelingshulp. Daarvan kan men eten, medicijnen, waterzuiveringsinstallaties, tenten enzovoorts aanschaffen. Maar het is water naar de zee dragen zolang de mensen in Darfur niet weer gewoon hun eigen leven kunnen oppakken en hun eigen voedsel kunnen verbouwen, zodat ze zich weer zelf kunnen voeden. Veel voedsel dat zij nu via ontwikkelingsorganisaties krijgen bereikt hen grotendeels niet of is slechts wat graan of rijst. Zaken als melk helpen hier niet, want kinderen zijn niet, zoals in ons land, bestand tegen lactose en krijgen door melk te drinken last van diarree. Dat betekent uitdroging en dus de dood. Diarree is in dat soort situaties letterlijk levensbedreigend. Aangezien het water, als het er al is, vaak vervuild is vind men hier ook een bron van ziektes, zoals diarree en cholera.

Displaced Sudanese women walk past an armoured personnel carrier (APC) of United Nations-African Union Mission in Nyala, southern Darfur

Wat dan?

Wat helpt zijn slimme uitvindingen, zoals de zonne oven die een Nederlandse ingenieur maakte van karton en aluminiumfolie. Door dat op een bepaalde wijze samen te voegen kan men gebruik maken van de zonnewarmte. Zo ontstaat er een oventje dat het voedsel kookt. Gezond kookt overigens, want er is sprake van slow food. Het duurt enkele uren voor dat het eten gaar is doordat de oven klein is. Feit is dat men nu niet meer uren hoeft te zoeken naar hout, waardoor er geen bomen en struiken meer massaal gekapt worden. Heel goed voor het milieu en in de strijd tegen de uitbreiding van de woestijn. Feit is dat men toch tijd genoeg heeft om te koken en het niet zo veel uit maakt dat het wat langer duurt.

khartoem_1
Voeg hieraan toe die andere Nederlandse uitvinding waarmee men vers water kan krijgen. Door een piramide te gebruiken vangt men in de nacht en ochtend waterdruppels op. Die vloeien naar een kom, waardoor men ‘s ochtends vers water heeft. Dat is mogelijk niet voldoende, maar wel en aanwezig en vers. De dagelijkse urenlange marsen en de gevechten om water zijn niet meer zo nodig. Het komt dus en de gezondheid en de vrede ten goede.
Beide voorbeelden laten zien hoe ontwikkelingshulp kan worden omgezet in hulp aan mensen, gebruik makend van materialen die aanwezig zijn en op een wijze dat men het makkelijk ook zelf kan.

waterpiramide3