Is er ├╝berhaupt toekomst voor Sudan en Darfur?

Dit is een moeilijke vraag. Natuurlijk zal er ooit een eind komen aan een oorlog, zoals dat aan iedere voormalige oorlog kwam. Maar hoe ziet dat eind er uit? Mensen die door een shariawetgeving worden onderdrukt, die geen kant uit kunnen en geen toekomst hebben? Of mensen die zich in vrijheid mogen ontwikkelen?

1010755-APOR_tcm15-46134Educatie is de deur naar de toekomst

Kinderen onderwijs aanbieden zorgt er voor dat een land zich kan ontwikkelen en dat die ontwikkeling en in stand blijft en zich kan voortplanten. Zo zijn wij, in de westerse landen gegroeid naar wat men nu als het ontwikkelde model ziet. In de zogenaamde onderontwikkelde landen, de zogenaamde Derde Wereld bestaat deze vorm van onderwijs vaak niet. Als er al onderwijs is dan vooral voor jongens. Meisjes moeten, so wie so vanaf hun 12e jaar thuis blijven en mogen niet zonder begeleiding het huis verlaten. Dat zorgt er voor dat vrouwen zich niet kunnen ontwikkelen.
We weten dat met name vrouwen die wel naar school kunnen en mogen en een opleiding kunnen afmaken letterlijk een verschil maken in de samenleving. Zij nemen beetje bij beetje plekken in, zoals in de verpleging, zelfs als doktoren in en dragen zo bij aan de daling van de kinder- en andere sterfte. Of in het onderwijs.

Landbouw

Ook weten we dat mensen alleen dan een toekomst hebben als ze niet langer afhankelijk zijn van anderen. Het Chinese spreekwoord zegt dat men iemand die honger heeft eerst moet voeden en dan moet leren zelf de vis te vangen, zodat je hem niet moet blijven voeden. Dat geldt ook voor Darfur. Door mensen weer land te geven waar ze hun groente kunnen verbouwen en waar ze hun vee kunnen laten grazen draagt men bij aan de zelfstandige voedselvoorziening. Water speelt daarbij een cruciale rol. Dus een goede waterzuivering kan letterlijk wonderen verrichten.
Hier ligt de kans op een toekomst voor de mensen in Darfur. In onderwijs en hulp bij het opbouwen van hun eigen voedselvoorziening. Natuurlijk moet de oorlog ook eindigen, want om het geproduceerde voedsel te laten wegkapen door plunderende soldaten levert uiteraard niets op.

Sudan13793483